Çiftçi: “Sahte ballar arıcılık sektörünü tehlikeye düşürüyor”

Dünyada bal üretiminde değerli bir sırada yer alan Türkiye’de en çok bal üretimi Ordu’da yapılıyor. Yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı arıcının bulunduğu Ordu’da yaklaşık 100 bin kişi geçimini bu daldan sağlıyor. 550 bin koloninin olduğu kentte bölüm, merdiven altında üretilen düzmece ballar ile tehlikeye uğruyor.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Akın Çiftçi, 2022 yılı dönem başında yaşanan bahar beslemeleri ile ilgili meseleler ve kimi ekonomik nedenlerden ötürü arıcıların bir kısmının yaylalara çıkmadığını söyledi. Yaylalara çıkan arıcılar için dönemin hoş geçtiğini kaydeden Çiftçi, kestane balında ise rekoltenin bu dönem önemli oranda düştüğünü söyledi. 2021 yılında bal üretiminin yüzde 55 oranında olduğunu kaydeden Çiftçi, bu dönem ise sayıların yüzde 80 düzeyine ulaştığını atardı.

“Sahte bal üretimi arıcılık bölümünü tehlikeye sokuyor”

Bir kilogram gerçek bal üretim maliyetinin 48 lira düzeyinde olmasına karşın market raflarında 40 liraya bal satıldığını ve bu durumun arıcılık bölümünü tehlikeye düşürdüğünü söz eden Çiftçi, “Sahte bal konusunda bakanlığın çalışmalar yürütüyor fakat piyasada buna karşın uydurma bal çok fazla. Bizim bal maliyetimiz 48 lira civarında ancak market raflarında 40 liraya bal satılıyor. Bu merdiven altı üretimlerin biraz önünde geçilmiş olsa, kontroller arttırılsa arıcılarımızın çıkarları daha da düzgün olacak. Bu balı tüketenler de gerçek bal yemiş olacaklar. Merdiven altı üretimler en önemli düşüncelerimizden, tüketiciler açısından daha da büyük sorun. Bugün bakıldığında farklı alanlarda devlet kurumlarına dahi verilen balların bile merdiven altı üretimler olması bizleri üzüyor” diye konuştu.

“Yurt dışına da düzmece bal giderse ihracatların önü kapanır, Türk balının ismi kötülenir”

“Ordu olarak bizim yurtdışı irtibatlarımız vardı fakat bizim verdiğimizin yüzde 40 altında teklifler yapılıyor” diyen Çiftçi, “2022 yılında birtakım sebeplerden ötürü ihracatımız tıkanmıştı lakin yurt dışına da bu merdiven altı üretim ballardan giderse ihracatımızın önü kapanır, iç piyasada da daha büyük külfetler yaşarız ve arıcılık bitme noktasına gelir. Bu Türk balının isminin kötülenmesine de neden olur” sözlerine yer verdi.

 

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir